CONSULTA MÈDICA PRÈVIA AL VIATGE
Un facultatiu especialitzat en Medicina del Viatger i Vacunació Internacional durà a terme un estudi previ de la condició general del viatger i els possibles riscos per a la salut a la destinació.
La consulta serà realitzada per un únic especialista, amb una durada estimada de 30 minuts. L'estudi mèdic previatge inclou:
-
Avaluació de la condició física i psicològica del viatger, així com el seu historial d'immunitzacions.
-
Anàlisi dels riscos de salut reals relacionats amb la destinació, el tipus i la durada del viatge.
-
Bones pràctiques de comportament a la destinació, automaneig d’afeccions mèdiques i recerca d'assistència sanitària local.
-
Malària (paludisme): tractaments preventius per a destinacions amb prevalença d'aquesta malaltia (profilaxi).
-
Avaluació d'altres malalties relacionades amb l'aigua, els aliments i transmeses per vectors (mosquits i altres animals).
ORIENTACIÓ I INFORMACIÓ DEL VIATGER
Un cop valorats els principals aspectes relacionats amb la salut del viatger, l'especialista desenvoluparà un pla de prevenció de la salut detallat segons les característiques particulars del viatge:
-
Itinerari detallat.
-
Durada del viatge.
-
Motiu i tipus de viatge.
-
Època del viatge.
-
Activitats planejades a la destinació.
VACUNACIÓ PER A LA DESTINACIÓ I ÀREA DE RISC
A partir de les especificacions del viatge, el facultatiu indicarà les vacunes obligatòries i recomanades per a cada viatger.
L'equip mèdic especialista dels Serveis de Medicina del Viatger del Grup Asisa segueix les directrius marcades per l'Organització Mundial de la Salut, el Ministeri de Sanitat i altres institucions internacionals punts de referència en aquest camp.
Segons aquests organismes, hi ha dos tipus de vacunes per als viatgers a destinacions internacionals i recomanacions per a la prevenció d'altres malalties:
-
Vacunes obligatòries.
-
Les exigides pel país de destinació per poder-hi accedir, ja sigui al país o a una zona concreta del país.
-
Les vacunes exigides pels països d'origen per a viatgers que hagin visitat o hagin romàs un determinat període de temps en zones de risc.
-
Vacunes recomanades.
Les vacunes que, per la condició del viatger o per la situació especial de la zona de destinació, estan aconsellades per part de les institucions sanitàries.
-
Prevenció de la malària i altres recomanacions.
Malalties com la malària (paludisme) no disposen d'una vacuna específica, però sí que hi ha diferents opcions de tractament preventiu que és necessari conèixer ja que varien en funció de l'àrea geogràfica que es visita. Per a altres malalties com el dengue, la febre chikungunya etc., per a les quals no hi ha tractament profilàctic, és fonamental conèixer-ne la distribució i quines mesures es poden adoptar per prevenir-les.
L'administració de les vacunes es farà sota els protocols d'atenció del centre hospitalari o centre mèdic i es monitoritzarà el seu efecte en el pacient.
ACTUALITZACIÓ DE VACUNES RUTINÀRIES
A més de les vacunes indicades per a cada destinació, l'especialista revisarà l'estat vacunal del subjecte amb l'objectiu de detectar possibles necessitats o actualitzacions contra malalties per a les quals el viatger ja hauria d'estar immunitzat, com el tètanus o la diftèria.
CONSULTA POSTERIOR AL VIATGE
La consulta postviatge s'ofereix a tots els viatgers que, una vegada han tornat del viatge, desitgin ser atesos per un especialista. Aquesta consulta és especialment necessària en els viatgers que:
-
Han rebut un diagnòstic d’alguna malaltia crònica.
-
Pateixen algun tipus d'immunosupressió.
-
Desenvolupen algun tipus de símptoma en els 3 mesos posteriors al retorn del viatge.